Selecteer een pagina

Alles wat je wilt weten over Product Data Management voor SOLIDWORKS

Wil je meer weten over het beheren van ontwerpdata? Verliest je engineeringafdeling veel tijd met het zoeken naar bestanden, worden er verkeerde versies gedeeld of zelfs geproduceerd, loopt de samenwerking met externen spaak door een gebrek aan updates of maak je regelmatig dezelfde ontwerpen opnieuw omdat je de data niet terug kan vinden?

Beheer je SOLIDWORKS ontwerpdata op een gestructureerde manier dankzij Product Data Management (PDM). Dat kan bijvoorbeeld met SOLIDWORKS PDM Standard of PDM Professional.

Wil je ook Product Lifecycle Management inzetten? Dan kan je SOLIDWORKS Manage als PLM-schil bovenop je SOLIDWORKS PDM toevoegen.

Wil je je product data beheren in de cloud? Dan is het 3DEXPERIENCE Platform de juiste match voor je. Daar kun je gemakkelijk je benodigde functies op en af schalen.

Gebruik je een ander 3D CAD programma dan SOLIDWORKS? Dan is dit niet de pagina voor je.

In deze gids vertellen we je wat PDM is, welke problemen het oplost, hoe je een keuze maakt tussen de verschillende oplossingen, wat de terugverdientijd oftewel ROI van Product Data Management is en tot slot waarom je bij ons moet zijn.

Introductie

Wie is Design Solutions?

Design Solutions is een reseller van SOLIDWORKS en biedt daarnaast ook trainingen en consultancy. Samen met zusterbedrijven Layertec (3D printing) en Visiativ Industry Solution (3DEXPERIENCE) zijn we een innovatiepartner met name voor maakbedrijven en machinebouwers in de Benelux.

Ons teams van SOLIDWORKS engineers kennen alle pakketten van binnen en van buiten. Van Composer voor handleidingen tot Visualize voor fotorealistische renders. Van Simulation tot aan Design Automation met add-in DriveWorks. Dankzij deze ruime kennis ondersteunen we je graag door middel van trainingen en telefonische helpdesk support.

Maar PDM speelt ook een grote rol in onze werkzaamheden. Door de jaren heen hebben we voor meer dan 400 bedrijven SOLIDWORKS PDM succesvol geïmplementeerd. We merken dat nog veel bedrijven uitdagingen hebben op het gebied van het managen van product data. Daarom willen we deze bedrijven helpen door middel van deze pagina, waar we alle kennis en ervaring op het gebied van PDM hebben verwerkt tot vragen en antwoorden.

Lees de pagina en gebruik het menu aan de linkerkant om te navigeren tot jouw vraag! Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op, we adviseren je graag.

desktop-metal-3D metaalprinters

Wat is Product Data Management?

SOLIDWORKS PDM helpt je om overzichtelijk al je product gerelateerde data te beheren, van 3D CAD bestanden tot aan PDF’s of Microsoft Office bestanden. Dankzij dit overzicht hergebruik je gemakkelijk bestaande 3D CAD data voor bijvoorbeeld nieuwe ontwerpen. Je hoeft dus niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden.

Verandert je ontwerp? Geen probleem. Je volgt ontwerpwijzigingen nauwkeurig en daardoor werkt iedereen met de juiste versie. Je kunt je Change Management-proces automatiseren en communicatie met andere partijen soepeler laten lopen.

Natuurlijk werk je in je ontwerpproces ook samen met andere afdelingen. Met PDM beheer, onderhoud en wijzig je de Bill of Materials (BOM) zodat alle partijen de juiste informatie hebben op het juiste moment.

Vele bedrijven moeten aan wet- en regelgeving voldoen voor veiligheid. Dan is het van belang om gegevens juist vast te leggen zodat je kunt aantonen dat je aan de regels voldoet. Denk bijvoorbeeld aan ISO, FDA of CE.

Over veiligheid gesproken, je kunt je gegevens afschermen via een datakluis. Zo bepaal jij wie toegang heeft tot bedrijfsgevoelige informatie.

Een van de voordelen van PDM is decentrale samenwerking. Je hoeft niet naast je collega te zitten om nauwkeurig ontwerpinformatie over te dragen of te raadplegen.

Je maakt afspraken over versie en revisiebeheer. Als je aan een bestand gaat werken maak je gebruik van ‘Check-out’. Als je klaar bent met je bewerking gebruik je ‘check-in’. Is het bestand klaar voor productie? Verander de status in ‘Released’ en je collega’s weten genoeg.

SOLIDWORKS PDM is schaalbaar. Wil je meer gebruikers toevoegen? Dat kan gemakkelijk. Je kunt bepalen wat voor toegang ze krijgen. Is het alleen van belang dat ze de ontwerpinformatie zien en hoeven de nieuwe gebruikers niets aan te passen? Dan kun je met een goedkopere licentie toe. Voor meer informatie daarover lees dan ‘Wat voor PDM-oplossingen zijn er?’

Wil je meer weten over PDM? Je kunt ook het webinar ‘Speed Date met SOLIDWORKS Product Data Management’ terugkijken. Of vraag meer informatie aan.

Wat gaat er fout als je zonder product data management werkt?

Werken zonder product data management gaat goed, totdat het niet goed gaat. Veel van de problemen die PDM oplost zijn verborgen problemen. Deze brengen verborgen kosten met zich mee. Dit zijn de 3 meest voorkomende problemen als je zonder PDM werkt!

Tijdsverlies door lang zoeken naar bestanden
Bedrijven die zonder PDM werken hebben vaak te maken met tijdsverlies door het onnodig lang zoeken naar bestanden. Je zoekt een eerder gebruikt ontwerp, maar omdat de metadata van het ontwerp niet doorzoekbaar is, vind je niet wat je zoekt. De bestanden die je wel vindt tonen je niet in welke project ze gebruikt worden of welke versie of revisie het betreft.

PDM lost dit op met een relationele database met doorzoekbare metadata. Zo vind je in secondes het juiste onderdeel van de juiste versie van je ontwerp.

Er wordt een verkeerde versie van een ontwerp gecommuniceerd
Er kan veel misgaan met een ontwerpbestand. Een stagiair met teveel rechten overschrijft het correcte ontwerpbestand met een verkeerd bestand. Deze verkeerde versie wordt vervolgens naar productie gestuurd. Voor je het weet ben je weken verder en heb je geld verspild.

PDM schiet je te hulp! Je kunt rechten aan gebruikers toekennen en zorgen dat niemand meer een bestand kan overschrijven of kwijtraken. Dankzij versie- en revisiebeheer is het terugschakelen naar andere versies geen enkel probleem als dat nodig is. Pas als het ontwerp definitief is goedgekeurd wordt het bestand vergrendeld en naar productie gestuurd.

Ben je onverhoopt aan een oude versie aan het werken? Je krijgt een waarschuwing van PDM dat je mogelijk aan een oud bestand werkt.

Externe partijen krijgen geen updates
Als je niet je product data beheert, werken verschillende afdelingen met verschillende versies. Inkoop doet zijn werk op basis van een BOM, maar wellicht is in het nieuwe ontwerp dat dure onderdeel niet meer nodig. Productie gaat aan de slag, maar misschien is er nét een nieuwe revisie die veel beter te produceren is.

PDM zorgt ervoor dat externen emailnotificaties krijgen via Outlook. Zo houd je iedereen in de loop en voorkom je kostbare fouten.

Voor wie is PDM?

PDM is nuttig voor ontwerpafdelingen van 1 engineer of meer. Dat klinkt misschien flauw, maar we zien in de praktijk dat het echt zo is. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het type ontwerpen. Als je eigen producten maakt of klant specifieke ontwerpen op basis van je product is het zeker onmisbaar. Maar als je veel versies en revisies hebt van ontwerpen die je wellicht in de toekomst wilt hergebruiken kun je ook niet zonder. Ofja, het kan wel zonder, maar besteed je dan niet teveel tijd aan zoeken van de juiste bestanden?

Communiceer je ontwerpinformatie met je inkoopafdeling of productieafdeling? Dan is het belangrijk dat iedereen met de meest actuele ontwerpinformatie werkt. Dat kunnen bijvoorbeeld BOM’s zijn die je in een PDF deelt. Maar PDM Professional kun je ook koppelen aan je ERP-systeem waardoor je soepeler en foutvrijer communiceert met al je stakeholders.

Werk je samen aan projecten? Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Met SOLIDWORKS Product Data Management kun je problemen voorkomen doordat je beter overzicht hebt over je ontwerpinformatie. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat gebruikers actuele CAD-files onbedoeld overschrijven.

Meerdere bestandstypes beheren in PDM

Afbeelding – Je kunt meerdere bestandstypes in PDM beheren

Naast CAD-engineers zijn er ook andere partijen die inzicht willen in de ontwerpinformatie. Denk bijvoorbeeld aan inkoop, productie, marketing, sales of mensen die die kwaliteit moeten waarborgen. Data Management helpt je ook om bedrijfsbreed Office documenten, STEP files, DWX/DWG en PDF’s overzichtelijk te beheren. De files in PDM Professional kun je ook via een online webviewer raadplegen.

Met welke doelen zetten bedrijven PDM in?

 • Verbeterd zoeken en productiever omgaan met project data
 • Een soepeler Engineering Change Order proces
 • Betere Bill of Materials
 • Verminderen scrap en rework
 • De huidige data management (verborgen) kosten verlagen
 • Beter voldoen aan wetten en richtlijnen
 • Sneller producten op de markt brengen

Welke PDM-oplossingen zijn er?

Wat kun je met SOLIDWORKS PDM Standard?

PDM Standard zit inbegrepen bij SOLIDWORKS Professional en Premium. Je kunt het zien als een instapversie van PDM.

De mogelijkheden van PDM Standard zijn onder andere:

 • Het gemakkelijk terugvinden en hergebruiken van ontwerpinformatie dankzij de geïntegreerde zoekfunctie in de Windows Verkenner
 • Vrijgave- en revisiebeheer
 • Beveiligde toegang en rechtenbeheer
 • Invullen en beheer van productkenmerken in datakaarten
 • En een geïntegreerde eDrawings preview
Voorbeeld zoekfunctie

Afbeelding – Voorbeeld van de zoekfunctie

PDM in Windows verkenner

Afbeelding – Zo ziet PDM er uit in de Windows Explorer

Wat kun je met SOLIDWORKS PDM Professional

PDM Professional is de meest gebruikte en meest uitgebreide versie van SOLIDWORKS PDM. Deze versie heeft bovenop de functionaliteit van PDM Standard meer automatiseringsmogelijkheden, zoals:

 • Automatiseren van het aanmaken van projectfolderstructuren en documenten via templates
 • Automatisch genereren van unieke bestandsnamen
 • Automatisch creëren van exportbestanden zoals PDF’s en STEP files
 • Koppeling met ERP-systemen is mogelijk, voor bijvoorbeeld het automatisch overdragen van stuklijsten
 • Je blijft via emailnotificaties op de hoogte van belangrijke PDM-activiteit zoals bijvoorbeeld bij statusverandering van bestanden in het goedkeurings- en vrijgaveproces
 • Toegang tot ontwerpdate in PDM via de webbrowser op computer, telefoon of tablet
Voorbeeld van een goedkeurings- en vrijgaveproces

Afbeelding – Voorbeeld van een goedkeurings- en vrijgaveproces

PDM Standard en PDM Professional vergelijken

Vergelijk
Functies

Beveiligde toegang

Revisiebeheer

Vinden en hergebruik CAD data

Audit traceerbaarheid

Geïntegreerde zoekfunctie

Geïntegreerde eDrawings preview

Geavanceerd zoeken inclusief favorieten

Multi-Document Preview

Schaalbaar

Geautomatiseerde export naar PDF, STEP etc

Volledig configureerbaar

Geautomatiseerde data import en export

Serienummergenerator

Gedistribueerde ontwerpteams

Toegang op afstand

Geautomatiseerde goedkeuringsprocessen

Email notificaties

PDM
Standard

Eenvoudig SOLIDWORKS gegevens beheren op 1 locatie.

PDM
Standard

PDM
Professional

Krachtig gegevensbeheer voor de hele onderneming.

PDM
Professional

PDM
Professional

Krachtig gegevensbeheer voor de hele onderneming

Beveiligde toegang

Revisiebeheer

Vinden en hergebruik CAD data

Audit traceerbaarheid

Geïntegreerde zoekfunctie

Geïntegreerde eDrawings preview

Geavanceerd zoeken inclusief favorieten

Bekijk alle functies

Multi-Document Preview

Schaalbaar

Geautomatiseerde export naar PDF, STEP etc

Volledig configureerbaar

Geautomatiseerde data import en export

Serienummergenerator

Gedistribueerde ontwerpteams

Toegang op afstand

Geautomatiseerde goedkeuringsprocessen

Email notificaties

PDM
Professional

Biedt je extra hulpmiddelen om je productiviteit te verhogen.

PDM
Standard

Eenvoudig SOLIDWORKS gegevens beheren op 1 locatie

Beveiligde toegang

Revisiebeheer

Vinden en hergebruik CAD data

Audit traceerbaarheid

Geïntegreerde zoekfunctie

Geïntegreerde eDrawings preview

Geavanceerd zoeken inclusief favorieten

Bekijk alle functies

Multi-Document Preview

Schaalbaar

Geautomatiseerde export naar PDF, STEP etc

Volledig configureerbaar

Geautomatiseerde data import en export

Serienummergenerator

Gedistribueerde ontwerpteams

Toegang op afstand

Geautomatiseerde goedkeuringsprocessen

Email notificaties

PDM
Standard

Eenvoudig SOLIDWORKS gegevens beheren op 1 locatie

Wat voor type product data management licenties zijn er?

Niet iedereen die werkt met de informatie in PDM hoeft de volledige licentie te kopen. Er zijn aparte licenties voor non-CAD gebruikers die de bestanden willen inzien en annoteren en ook de meest eenvoudige licentie om alleen de informatie in te zien. Daardoor kan je PDM breed uitrollen binnen je organisatie én op de kosten letten. In dit hoofdstuk geven we je een overzicht van de type PDM-licenties.

CAD-editor
Deze licentie geeft SOLIDWORKS gebruikers rechtstreeks toegang tot de bestanden die zijn opgeslagen in de vault van SOLIDWORKS PDM Standard of Professional, vanuit zowel hun eigen SOLIDWORKS CAD programma, als vanuit Windows Verkenner. Een Editor licentie is daarmee optimaal geïntegreerd en geeft engineers volledige lees- en bewerkrechten voor alle bestandstypen (SOLIDWORKS, DWG/DXF en Office bestanden).

Bij iedere SOLIDWORKS Professional of Premium licentie zit een SOLIDWORKS PDM Standard CAD Editor licentie.

Contributor
Andere afdelingen die data in PDM zetten (bijv Office) maar geen SOLIDWORKS gebruikt

Deze licentie geeft medewerkers via Windows Verkenner lees- bewerk- en revisierechten van bestanden die zijn opgeslagen in de vault van SOLIDWORKS PDM Standard of Professional. Contributor geeft geen toegang tot bestanden in de PDM Vault vanuit een SOLIDWORKS CAD pakket. Doorgaans wordt een Contributor licentie toegekend aan niet-engineers die niet over SOLIDWORKS CAD beschikken. Dankzij de Contributor licentie kunnen ze via een lokaal netwerk, het internet of VPN ontwerpdata bekijken en annoteren, waaronder SOLIDWORKS ontwerpbestanden.

Deze licentie is beschikbaar voor SOLIDWORKS PDM Standard en SOLIDWORKS PDM Professional.

Viewer
Raadplegen data, productie of inkoop, werkvoorbereiding

Deze licentie geeft belanghebbenden eenvoudig via Windows Verkenner toegang tot relevante ontwerpgegevens in de vault van SOLIDWORKS PDM Standard of Professional. Dit voordeel pack biedt 5 van deze Viewer licenties om leesrechten te geven aan bijvoorbeeld managers of productiemedewerkers zodat zij ontwerpinformatie kunnen opzoeken en bekijken.

Deze licentie is beschikbaar voor SOLIDWORKS PDM Standard en SOLIDWORKS PDM Professional.

Wat is het verschil tussen PDM en PLM?

Er bestaat nog wel eens verwarring over de betekenis van PDM en PLM. We zien dat de begrippen nogal eens door elkaar gebruikt worden.

Product Lifecycle Management (PLM) is gericht op het structureren van productontwikkeling en productieprocessen en beslaat de gehele levenscyclus van het product. PLM is dus een ruimer begrip van PDM. Maar goed, voor het volledige verhaal lees onze blog ‘Wat is het verschil tussen PLM en PDM?’ of download het e-book ‘PDM versus PLM, het begint allemaal met PDM’.

PLM is een ruimer begrip dan PDM

PLM is een ruimer begrip dan PDM

We bieden twee PLM-oplossingen. SOLIDWORKS Manage en PLM via de cloud.

SOLIDWORKS Manage werkt als een soort schil bovenop PDM. SOLIDWORKS Manage is zeer interessant voor bedrijven die al SOLIDWORKS PDM of PDM Professional hebben en meer inzicht en controle willen. Voor het uitgebreide verhaal bekijk het webinar ‘Speed Date met SOLIDWORKS Manage’.

Wil je PLM via de cloud? Ga dan voor ENOVIA, van de makers van SOLIDWORKS. ENOVIA is een verzameling robuuste applicaties voor document management (PDM), product lifecycle management (PLM), change en configuratiemanagement, review en goedkeuring, bescherming en hergebruik van ontwerpen, releasebeheer (eBOM) en meer. Voor meer informatie daarover ga naar de productpagina van ENOVIA van ons zusterbedrijf Visiativ Industry Solution.

Hoe zit het met PDM in de cloud?

PDM in de cloud draait op het 3DEXPERIENCE Platform van Dassault Systèmes, het moederbedrijf van SOLIDWORKS. Bij deze oplossing heb je dus geen eigen server nodig. Dit cloudplatform biedt verschillende data management functionaliteiten, maar hoe verhouden die zich tot SOLIDWORKS PDM? Welke voordelen biedt 3DEXPERIENCE ten opzichte van PDM en andersom? Met andere woorden: wanneer kies je het beste voor SOLIDWORKS PDM en voor wie zou 3DEXPERIENCE voldoen?

Twijfel je tussen SOLIDWORKS PDM Professional en cloudoplossingen? Bekijk dan het webinar ‘Data Management voor SOLIDWORKS: PDM vs 3DEXPERIENCE’.

Wat zeggen gebruikers van PDM?

Xeamos
Xeamos maakt systemen voor het reinigen van uitlaatgassen met behulp van SOLIDWORKS Premium, SOLIDWORKS Simulation en SOLIDWORKS Flow Simulation. Dankzij PDM Standard houden ze overzicht over alle productdata en met SOLIDWORKS Composer maken ze glasheldere handleidingen.

DORC
DORC innoveert, ontwerpt en produceert hoogwaardige instrumenten voor oogchirurgie. Het bedrijf implementeerde SOLIDWORKS PDM om te kunnen voldoen aan de strenge eisen van medische toezichthouders wereldwijd. Daarnaast werd SOLIDWORKS Composer ingericht om eenvoudig werkinstructies te kunnen maken die gebruikt worden in het productieproces. Design Solutions zorgde voor een geruisloze implementatie en een soepele overgang naar de nieuwe systemen.

Wat kost PDM?

De kosten van PDM lopen uiteen op basis van je situatie en je behoeften. Er zijn altijd licenties die bij je budget passen. Of je nu het klassieke model van licentie met een bijbehorend onderhoudscontract wil, een tijdelijke flexibele oplossing of een schaalbare cloudlicentie, we kunnen je helpen.

Kort gezegd; wil je een instapvariant van PDM? Ga voor PDM Standard. Wil je serieus product management inzetten? Kies voor PDM Professional. Wil je schaalbare en flexibele licenties? Ga voor PDM in de cloud via het 3DEXPERIENCE-platform

Wat belangrijk is om te weten, is dat het implementeren van product data management tijd kost. Het moet afgestemd en ingericht worden op jouw proces. Een PDM Standard implementatie kost minder tijd dan een PDM Professional implementatie. De cloudvarianten van PDM werken out-of-the-box, maar vereisen dan weer wat training om te wennen aan het platform. Kortom, het is niet plug-and-play.

Het voordeel van PDM Standard is dat de licenties voor PDM al inbegrepen zijn. Dan zit je nog wel met de implementatiekosten en de kosten voor licenties voor non-CAD gebruikers die de bestanden willen inzien en annoteren. Daarbovenop komen nog de kosten voor implementatie. In de gevallen dat we PDM Standard implementeren, zien we vaak dat diezelfde bedrijven later overstappen naar PDM Professional. Denk dus goed na over de keuze van je PDM-pakket.

We raden voor de meeste situaties PDM Professional aan. Om de software goed in te kunnen zetten richten we voor jou het systeem in precies zoals je wilt. We brengen je situatie en behoeften in beeld en gaan aan de slag door middel van een projectplan. Daarbij hoort ook een training voor de gebruikers.

Het inzetten van SOLIDWORKS Product Data Management kost een redelijke investering, maar als je het afzet tegen de verborgen kosten en issues die je hebt als je zonder Product Data Management werkt, is de business case goed te maken. In het volgende hoofdstuk komen de besparingen aan bod.

Welke besparingen levert PDM je op?

Overweeg je te investeren in Product Data Management? Dan is het belangrijk om te weten wat het je oplevert. Bedrijven die geen PDM gebruiken maken vaak onnodige kosten in het ontwerp- en productieproces. Zoals:

 • Tijdverlies door het zoeken naar ontwerpdata
 • Opnieuw creëren van ontwerpdata omdat je de juiste informatie niet kan terugvinden
 • Overschrijven van actuele ontwerpdata
 • Inkopen of produceren van onderdelen op basis van de verkeerde revisie

Als je PDM inzet in je ontwerpproces bespaar je op deze kosten! Hoeveel je kan besparen is afhankelijk van verschillende factoren. De gemakkelijkste manier om dit te berekenen is via de PDM ROI Calculator van SOLIDWORKS.

Wil je weten hoeveel jij kan besparen dankzij SOLIDWORKS PDM? Neem contact met ons op voor een advies!

Wat is de ROI van SOLIDWORKS PDM?

Het beter beheren van ontwerpdata is belangrijk voor je ontwerpproces. Maar wat levert het je op? Welke kosten bespaar je en wat kost het om PDM in te zetten? De gemakkelijkste methode om dit te berekenen is via de PDM ROI Calculator van SOLIDWORKS.

ROI calculator

In deze calculator van SOLIDWORKS geef je de volgende informatie op:

Je jaarlijkse omzet, het aantal mensen in je ontwerpteam, het aantal CAD gebruikers. Daarnaast wordt gevraagd hoeveel ontwerpprojecten er per jaar gedaan worden, hoeveel Engineering Change Orders er zijn, wat je huidige data management systeem kost en tot slot wat je jaarlijkse kosten aan scrap en rework zijn. Deze gegevens worden alleen gebruikt in je eigen rapport en worden nergens opgeslagen.

In het volgende venster geef je je uitdagingen en doelstellingen op. Hierbij geef je verschillende prioriteiten op.

In het laatste venster zie je wat je besparingen zijn bij de verschillende uitdagingen en een totaal jaarlijks bedrag dat PDM je bespaart. Deze bedragen zijn uiteraard slechts een indicatieve schatting.

Waarom Design Solutions?

Je bent bij ons altijd verzekerd van de beste ondersteuning van gespecialiseerde supportmedewerkers en de scherpste prijs voor alle SOLIDWORKS software. Al voor de 12de keer is Design Solutions uitgeroepen tot Elite SOLIDWORKS Reseller. Over de hele wereld zijn er maar 20 ondernemingen die deze status hebben. Het betekent dat onze klanten volgens SOLIDWORKS de beste service krijgen.

Daarnaast zijn onze SOLIDWORKS trainingen en de kennis van onze technische experts altijd up-to-date. We bieden een trainingsaanbod voor alle SOLIDWORKS pakketten, zowel voor 3D CAD als aanvullende pakketten. Ons trainingsmateriaal is in veel gevallen Nederlandstalig. Omdat het aanbod van trainingen bij ons zo goed in elkaar zit, hebben we de status SOLIDWORKS Certified Training & Support provider.

Last but not least: we bieden een breed pakket aan dienstverlening. Niet alleen trainingen, maar ook uitgebreide helpdeskondersteuning, consultancy, implementatie, seminars/webinars, upgrades en informatieve blogs. Zo heb jij de zekerheid dat Design Solutions een partner is die je verder helpt, wat je eisen en wensen ook zijn.

Wat vinden onze klanten?

4,7 26 reviews

 • Avatar Vladimir Yaroshenko ★★★★★ 9 maanden geleden
  Een paar jaar geleden heb ik de eerste Solidworks licentie gehuurd via Design Solutions, waarna ik veel meer kreeg dan alleen een licentie. De service … Lees meer van dit bedrijf staat heel hoog in het vaandel. Bij elke stap, van installatie tot het oplossen van problemen (o.a. met mijn laptop) heeft het personeel van Design Solutions mij enorm geholpen. Elke vraag die ik tot nu toe had is binnen de kortste tijd beantwoord. Dit is dan ook de reden dat ik besloten heb om een licentie via dit bedrijf te kopen.
  Iedereen die te maken krijgt met het werken in Solidworks krijgt ook te maken met situaties waarin het even niet meezit. Uit de grond van mijn hart denk ik ook Design Solutions je met elk probleem kan helpen.
  6 sterren!
 • Avatar Eric Louwers ★★★★★ 10 maanden geleden
  Als startende ondernemer ben ik terecht gekomen bij Design Solutions. Daar heeft Chantal mij geholpen bij het krijgen van een entrepreneurs programma. … Lees meer Regelmatig contact gehad over hoe het programma beviel en wat de stand van zaken was, ten tijde van het einde van het entrepreneurs programma. Ook daar waren ze flexibel met het vinden van een juiste oplossing
 • Avatar Nathan Gutz ★★★★★ 10 maanden geleden
  Ik heb voor de designer van mijn startup SOLIDWORKS Premium gekocht. Dit was nieuw voor mij, dus hiervoor had ik wat extra support nodig. Design Solutions … Lees meer heeft mij perfect geholpen, waardoor we nu al een tijdje up&running zijn. Thanks!
 • Avatar Jorrit Jansen ★★★★★ 9 maanden geleden
  Erg goed geholpen met het entrepeneursprogramma voor mijn startende onderneming, waarbij ik diverse SolidWorks-producten een tijd lang mag uitproberen … Lees meer voordat ik ze definitief aanschaf.

Bekijk alle reviews Schrijf een review

Bij Design Solutions krijg je dus een heel uitgebreide ondersteuning als je bij ons een SOLIDWORKS pakket koopt. Zo bieden we consultancy aan, kun je bij ons trainingen volgen en hebben we een handige helpdesk. Ons advies is altijd eerlijk en we komen altijd onze beloftes na.