Cematec-Unfold-header

Cematec gebruikt SOLIDWORKS voor mechanische engineering van meest mobiele gebouw ter wereld

“In 5 minuten vouwt Unfold uit tot een plek voor 4 hotelkamers” zo luidden de koppen in het Algemeen Dagblad, het Parool en Nu.nl onlangs. Aanleiding was de presentatie van de Unfold: een unit ter grootte van een zeecontainer die zichzelf met één druk op de knop uitvouwt tot een multifunctioneel gebouw van 100 m2. Het bijzondere ontwerp is afkomstig van G3 Spaces, gespecialiseerd in smart spaces. Onze klant Cematec Engineering werkte mee aan de ontwikkeling en deed dit volledig in SOLIDWORKS.

De Unfold kreeg zoveel persaandacht vanwege het opzienbarende ontwerp en de flexibiliteit die het biedt. De compacte unit past precies op een oplegger en kan met een vrachtwagen snel op iedere gewenste plek worden geplaatst. Met één druk op de knop vouwt het dak zich als een paraplu uit, waarna de voor- en achtergevel als een uitschuifarm volgen. Zo staat er binnen vijf minuten een stevig en stijlvol gebouw van 100 vierkante meter. Meerdere units kunnen aan elkaar worden gekoppeld of opgestapeld. Zo kunnen één of meerdere Unfolds een huis worden, maar ook een kantoorgebouw of een viertal volwaardige hotelkamers, of een school met meerdere klaslokalen.

 

Cematec Engineering bv werkte gedurende een jaar met maar liefst acht man mee aan de ontwikkeling van de Unfold. De mechanische modellering van het ingenieuze uitklapmechanisme werd gedaan in SOLIDWORKS. Daarbij moest rekening worden gehouden met de vele extra voorzieningen, waaronder verwarming, airco, toilet en bedrading voor elektriciteit. Ook de mogelijkheid om verschillende Unfolds te stapelen en in korte tijd te koppelen, zorgden voor extra complexiteit in het modelleerwerk.

Het harde werk van Cematec Engineering en G3 Spaces werpt al zijn vruchten af: vanuit het Midden-Oosten is al belangstelling voor de Unfold als hospitalityruimtes, terwijl er in de VS al contacten zijn met een rondreizende sportorganisatie. Het eerste product wordt eind november op de markt gebracht. Chris Dijk, één van de oprichters, ziet veel toekomst voor mobiele gebouwen. “De wereld van vandaag is rigide, immobiel en inflexibel terwijl de 21ste eeuw vraagt om verplaatsbare en duurzame accomodaties die passen bij onze dynamische en mobiele samenleving”.

Bekijk hieronder het interview van nu.nl met hoofd marketing van G3 Spaces Bas Redhead tijdens de presentatie van de Unfold:

Share This